Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Annabos

- Klik hier om door het boek te scrollen -


Het Laatste Nieuws, 31.12.2015, p.20

Fotoboek over bedreigd Sint-Annabos

Attach:Link Δ naar de fotopagina van Het Laatste NIeuws

Schrijfster Anne Provoost brengt een nieuw fotoboek uit over het Sint-Annabos. Dat bos wordt bedreigd door de aanleg van het BAM-traject in de Oosterweelverbinding.

Anne Provoost is naast jeugdauteur ook al 30 jaar de partner van Manu Claeys van stRaten-generaal. Samen strijden ze al een dik decennium tegen het Oosterweeltraject van de BAM. Al in 2014 organiseerde burgerinitiatief stRaten-generaal een fotowedstrijd met als onderwerp de bedreigde natuurgebieden Noordkasteel en Sint-Annabos. "Bedoeling van de wedstrijd was de groengebieden die bedreigd zijn door de Oosterweelverbinding op een originele manier in beeld te brengen", zegt Anne.

Wedstrijd

"Veel inwoners die niet zijn opgegroeid in Antwerpen, zijn niet vertrouwd met deze twee groengebieden. Via de wedstrijd konden inwoners ze leren kennen en er verliefd op worden. Door mooie foto's aan te leveren tekenden de deelnemers artistiek protest aan tegen de kap. Bovendien werden de beelden via Facebook massaal gedeeld, wat mooi meegenomen was."

Uit de aangeleverde beelden werd door een professionele jury een selectie van de 10 beste foto's gemaakt. Daarna gingen de laureaten samen met professionele fotograaf Chris Terryn op pad om een jaar lang doorheen de vierseizoenen mooie beelden te maken in de tweenatuurgebieden. Met die beelden werden twee boeken gemaakt. Het eerste boek was vorig jaar al te koop: Noordkasteel, Bedreigd groen in Antwerpen'. Daarin worden foto's van amateurfotografen aangevuld met werk van professionals en historisch materiaal. Het tweede boek 'Sint-Annabos. Bedreigd groen in Antwerpen' bevat florabeelden geschoten door amateurfotografen, in combinatie met schitterende vogelopnamen, gemaakt door professionele natuurfotografen, aangebracht door Natuurpunt.

In de huidige plannen voor de Oosterweelverbinding zou het Sint-Annabos verdwijnen voor een slibstort. "Een drama," aldus Provoost, "het Sint-Annabos zou zogezegd niet waardevol zijn, maar dat is het net wel. Het vormt een belangrijke groene buffer tussen de stad aan de ene kant en de wegen en industrie van de haven aan de andere kant. Het is een groene long die echt niet mag verdwijnen."

stRaten-generaal

Anne schreef zelf de teksten bij de foto's. De samenstelling en lay-out werd gedaan door fotograaf Chris Terryn. Het boek is in eigen beheer uitgegeven door stRaten-generaal, Ademloos en Natuurpunt WAL en ligt te koop voor 15 euro bij de betere boekhandel en in dagbladwinkels op Linkeroever. De opbrengst van de boekverkoop wordt gebruikt door stRaten-generaal voor de strijd voor het behoud van de twee groengebieden. Tegelijk werd ook een mooi dronefilmpje van Luchtwerk over het Sint-Annabos gelanceerd dat op Youtube (zoekterm 'Sint-Annabos') te bewonderen valt.

DIETER LIZEN