Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Theaterbewerking van "Vallen"

DaMast maakt een vervolg op Vallen
Theatergroep DaMast, onder leiding van Rik Luijmes, maakte in 1999 een stuk waarin Caitlin en Lucas elkaar na tien jaar opnieuw ontmoeten, een vervolg dus op het boek Vallen. Lucas gaat Caitlin opzoeken in Amerika waar zij woont met haar levenspartner Milan.
Het stuk is getiteld Fantoomlief, geschreven door Gijsje Kooter. De integrale tekst kan bij Gijsje worden besteld.

Fantoomlief

Lucas:
Als ik 's morgens mijn sokken aantrek, denk ik aan haar. Toen ik vanmorgen mijn sokken aantrok, dacht ik aan haar. Ik ga naar Amerika. Mijn leven is begonnen.

Lucas en Caitlin kennen elkaar van de vakanties van vroeger. Tijdens de laatste zomer die ze samen doorbrachten, kreeg Caitlin een auto-ongeluk en het was Lucas die haar leven wist te redden. Met deze gebeurtenis werden hun levens onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nu, tien jaar later ontmoeten ze elkaar weer. Lucas komt Caitlin opzoeken in Amerika waar zij woont het haar levenspartner Milan.
Lucas komt een dag te vroeg en ontmoet Milan die op het punt staat een paar dagen weg te zijn en niet op de hoogte was van zijn komst. Een driehoek van jaloerse pijnen tekent zich af. "Is hij de man die mijn vriendin mismaakt heeft?" Caitlin wil Lucas voor zichzelf hebben. Vooral in haar uiteindelijk streven hem te geven wat hij haar had moeten geven, de dood.
Fantoomlief is een vervolg op de roman Vallen van Anne Provoost. Het stuk werd opgevoerd in Utrecht, Nijmegen en Amsterdam.

Spel: Attila Bellus, Jantien Koenders en NoŽl van Santen
Tekst: Gijsje kooter
Regie: Rik Luijmes
Vormgeving: Joost van Wijmen
Informatie: Rik Luijmes 024 3235506
Website

Recensie

DaMast speelt de achterkant van de liefde
Hans Walraven in De Gelderlander, 18 februari 1999

Liefde kent zijn schaduwzijden. Liefde kan verloren gaan, liefde kan verdriet teweegbrengen. Fantoomlief, de eerste productie van de door Rik Luijmes opgezette theatergroep DaMast, gaat over die achterkant van de liefde, over de nachtmerrie waarin verlangen kan eindigen. Of, in de woorden van een van de hoofdrolspelers: 'Het is wreed: de liefde. Wreed om bemind te worden ťn wreed om lief te hebben. Voor beide partijen een groot onrecht.' Het stuk is geÔnspireerd op de roman Vallen van Anne Provoost, vertelt regisseur Rik Lijmes. Uit het boek werden ingrediŽnten geleend, waarop DaMast een nieuw psychologisch gelaagd verhaal baseerde. Fantoomlief is eigenlijk het vervolg op Vallen Enige jaren geleden ondernam de Nijmegenaar een poging dit met de Woutertje Pieterse Prijs bekroonde boek in een toneelstuk te gieten. "Maar dat werd niks en de groep viel uit elkaar. Maar ik wilde eigenlijk niet opgeven. Toen kreeg ik het idee om het verhaal zich vijf of meer jaar later te laten afspelen."

Vallen gaat over de 16-jarige Lucas, een jongen tussen servet en tafellaken, die het noodlot tegemoet gaat als hij met zijn moeder de vakantie doorbrengt in Frankrijk.
Hij leert er een meisje kennen, Caitlin, die hij het leven redt, maar met wie hij ook een gruwelijk geheim deelt. Maar hij raakt ook onder de invloed van een neo-nazi. "Ik stelde me de vraag wat er na verloop van tijd van die mensen terecht zou zijn gekomen", zegt Rik Luijmes. "Het boek geeft geen enkele aanwijzing. Maar hoe zou het aflopen? Is het mogelijk om de vreselijke dingen die Lucas en Caitlin hebben meegemaakt te verwerken?"
Anne Provoost kon op die vragen ook geen antwoord geven. Hooguit wat adviezen. "Toen ze onze eerste versie zag, was haar reactie: 'Jullie maken dezelfde fout als ik door alles veel te zwart-wit neer te zetten'. Daar hebben we van geleerd. Verder liet ze het helemaal bij ons." Maar helemaal losgelaten heeft ze het misschien toch niet. "Als haar nķ bij lezingen gevraagd wordt hoe haar verhaal verder gaat verwijst ze naar ons stuk", lacht Rik.
"Een 'verdervoorstelling', noemde ze Fantoomlief."

Rik en tekstschrijfster Gijsje Kooter laten Lucas Caitlin weer opzoeken. Ze woont inmiddels in Amerika met haar partner Milan. Wat er vervolgens verder in Fantoomlief gebeurt, is misschien nog schokkender dan wat het boek al onafwendbare tragiek biedt. Het eindresultaat choqueerde zelfs Anne Provoost, aldus Rik. "Maar ze zei erbij dat ze het ook heel mooi vond." Behalve over verlies gaat Fantoomlief namelijk ook over jeugdige onschuld, over hoop die aanspreekt. Daarnaast heeft DaMast het psychologische drama van onverwachte inkijkjes voorzien. Rik Luijmes: "Ik streef er altijd naar het zware juist heel licht op te pakken, en om de grappen ernstig te benaderen. Daarom kantelt de voorstelling steeds, blijft-ie heel fris."