Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Groen! krijgt wind in de rug van Interessante Vlamingen

De Morgen, 14 april 2007
Tine Peeters

Op de senaatslijst van Groen! prijkt een kluitje Interessante Vlamingen met zanger Tom Kestens en auteurs Peter Verhelst en Anne Provoost. 'Groen! is de perfecte ambetanterik om de traditionele partijen op te jagen. De milieuproblematiek wordt omzeild door ze te gebruiken', zegt Verhelst.

'Wat heb ik? Mijn persoonlijkheid en mijn gewicht. Mijn naam op de lijst is het meest klare signaal dat ik kan geven', meent Anne Provoost. 'Zo zeg ik: kijk, daar zitten mensen met capaciteiten en dossierkennis.'

Het vertrouwen in de groenen - van het programma tot de intelligentie van de kandidaten - ligt bij de bekende namen enorm hoog. Net zoals de gelijkenis tussen hun verhalen en argumenten.
"Ik ben ontzettend kieskeurig. Iemand met een zeer duidelijke voorkeur of afkeer. Als ik ergens een hekel aan heb, is het aan cynisme of opportunisme. En daar kun je de groenen totaal niet van beschuldigen. Het programma van die partij strookt hilarisch goed met mijn gedachtegoed. Er lijkt wel een natuurlijke verwantschap", glimlacht Verhelst. "Mijn weerzin werd immens toen de hele milieuproblematiek met Al Gore plots sexy werd. Na de verkiezingen, als het onderwerp niet meer sexy is, zal het bij de andere partijen weer helemaal verdwijnen. Nochtans moet je niet achterlijk zijn om te beseffen dat er gisteren al iets moest veranderen."

Ongeveer gelijktijdig met Anne Provoost en Tom Kestens stelde hij bij zichzelf de drang vast om zich te outen als groene. De oude overweging van artiesten die zich niet willen vuil maken aan politiek werd bij het huisvuil gezet. Waarom nu? "Omdat het voor Groen! echt spant. Na elke kieszondag ontwaak ik met een kater. Daar heb ik meer dan genoeg van. Dus zet ik mijn politieke schuwheid opzij. Ecologie is geen kwestie van geloof meer, maar van feiten en onheilspellende grafieken", verklaart Kestens.

Bij Provoost klinkt hetzelfde besef van hoogdringendheid - bijna paniek - door. "We hebben nog tien of vijftien jaar en dan is het om zeep. Getalm, getwijfel of de economie als ultiem excuus gaan niet meer op. Wat zonnepaneeltjes hier en wat douchekoppen daar zullen het probleem niet verhelpen. De verdunde versie van het milieubewustzijn bij de andere partijen is ronduit benauwend. Vroeger werden de groenen niet geloofd, nu worden ze afgesnauwd omdat ze hun boodschap verkeerd zouden brengen. Maar als je kind op de rand van een brug loopt, dan wijs je het toch ook met de vinger?"

Of de partij de BV's vond of omgekeerd, blijft wat onduidelijk. Bij Groen! valt te horen dat Anne Provoost de BV-actie coŲrdineert, wat de schrijfster in alle toonaarden ontkent. Verhelst: "Laten we zeggen dat vraag en aanbod ongeveer gelijktijdig kwamen. Dit is geen BV-samenzwering."

Klaas Delrue, frontman van Yevgueni, op 8 oktober wťl op de Leuvense lijst voor de groenen, haakt deze keer af om "praktische en principiŽle redenen". Partijvoorzitter Vera Dua trok ontzettend lang aan zijn mouw, maar Delrue vindt de politiek een te ernstige zaak om ze maar half waar te maken. "De verleiding was groot, maar als ik iets doe, wil ik het goed doen. De ene helft van mijn tijd gaat nu al naar Groen!, de andere helft wil ik aan de groep wijden." De artiesten denken dat er nog soortgenoten zullen volgen.