Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Kunstenaarsblok op Senaatslijst Groen!

De Standaard, 14 april 2007
Isabel Albers

HELEMAAL een verrassing was het niet, toen de leadzanger van Lalalover gisteren op Radio 1 zei dat hij op de Senaatslijst van Groen! zou prijken. Bij de bekendmaking van de lijsttrekkers van Groen! begin dit jaar was hij de muzikale gast, die opmerkelijk zijn steun betuigde aan de partij.

Tom Kestens is een 33-jarige Mechelaar die in de muziekwereld eerder al bekendheid verwierf bij Das Pop en nu al geruime tijd bij Lalalover het mooie weer maakt.

"Ik heb een heel eenvoudige motivatie: ik ben het beu om aan de zijlijn te gaan staan", zegt hij. "Artiesten hebben een zekere politieke schuwheid en zijn vaak te bezorgd om hun imago. Toch zit ik politiek op mijn honger. Ecologie is geen geloof of keuze meer, het is een noodzaak."

"Ik heb schrik dat Groen! misschien niet ten volle zal profiteren van het klimaatthema, zoals het er nu in de Belgische politiek aan toe gaat. Vandaar dat ik me met mijn volle gewicht in de strijd werp."

Volgens Kestens gaat het niet op dat elke partij nu probeert de ecologische ideologie te claimen. "Groen! heeft daarvoor het meeste ervaring en kennis in huis. Ik wil dat mensen als Vera Dua en Bart Staes kunnen mee beslissen. Er is maar één partij die echt drastische ingrepen durft voor te stellen. Groen! moet de steen in de schoen van de politiek zijn, maar die steen moet wel groot genoeg zijn. De socialisten zijn daar om ook andere waarden te verdedigen."

Eerder maakte ook schrijfster Anne Provoost bekend dat ze zich via een (niet-verkiesbare) plaats op de senaatslijst van Groen! wil inzetten voor de ecologische partij. Volgens de woordvoerster van Groen! speelt Provoost een belangrijke rol in het mobiliseren van kunstenaars of mensen uit de socio-culturele sector voor de senaatslijst van Groen! Provoost benadrukt dat dit geen georchestreerde actie is, maar organisch aan het groeien is.

"Ik vind het zo erg dat de ecologische strekking in het federale parlement niet is vertegenwoordigd, en daarom wil ik mezelf aanbieden. Daarmee wil ik de verkiesbare mensen bij Groen! honderd procent steunen", zegt Provoost.

In 2004 steunde zij ook al de Groen! is nodig-actie. Provoost is de partner van publicist Manu Claeys, die al langer actief is bij Groen! in Antwerpen.

Wie alvast ook heeft toegehapt om op de Groen!-senaatslijst te gaan staan, is de gelauwerde auteur Peter Verhelst. Van zijn hand zijn onder meer Zwerm, Tongkat en Zwellend fruit. Toen hij in 2005 met de roman Zwerm uitkwam, raakte hij in zijn interviews al vaak de milieuproblematiek aan. "Ik wil de werkelijkheid meedogenloos laten binnensijpelen en laten meespelen in mijn schrijven", zei hij toen.

Nog enkele bekende namen uit de socio-culturele sector zijn aan het overwegen om op de senaatslijst te gaan staan, klinkt het bij de partij. De zanger Klaas Delrue vanYevgueni, de groep die vorig jaar zo verraste met de innemende versie van "Laat ons een bloem", wou oorspronkelijk wel op de lijst gaan staan, maar deed dat uiteindelijk niet. Delrue werkt ook halftijds voor Groen!