Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Werelderfgoeddag

Wat maakt een boek waardevol? Welk boek zou je nooit willen kwijtraken? Wat is voor jou het kostbaarste boek? De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde stelde deze vraag aan de academieleden. Wat is het lievelingsboek van Johan Taeldeman, Geert Van Istendael, Anne Provoost, Patrick Lateur, Anne Marie Musschoot ... en vele anderen.

"Een stuk werelderfgoed dat ik wil bewaren voor het nageslacht zijn de korte verhalen van Alice Munro. Zij is een Canadese schrijfster die al geruime tijd wordt getipt als de volgende Nobelprijswinnares. Toch is ze in Vlaanderen weinig bekend. Dat is omdat ze bijna uitsluitend korte verhalen schrijft. Haar verhalen hebben de emotionele resonantie en de cinematografische kracht van vuistdikke romans. In een onderkoelde stijl vertrekt ze vanuit ogenschijnlijk banale voorvallen in levens van vrouwen. De lezer moet paragraaf na paragraaf het verhaal herinterpreteren in het licht van de nieuwe informatie, en ontdekt gaandeweg de onderliggende dramatiek. Geschreven in de derde persoon schrijft ze over de onomkeerbaarheid van het leven, en bevraagt ze de meisjesdroom van het gelukkige huwelijk en de lieve kinderen. Ze maakt een analyse van de verhoudingen tussen moeders en dochters, en vrouwen en hun partners.

Wat ze vertelt is zo essentieel, en zo relevant, dat ik sinds ik haar leerde kennen voortdurend op zoek ben naar nieuwe teksten van haar hand. Jammer genoeg heeft ze onlangs aangekondigd dat ze stopt met schrijven. Ik hoop dat ze dat niet ernstig bedoelde."