Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Creativiteit uit solidariteit

De Morgen, 16 mei 2007

Vlaamse artiesten vullen een jaar lang kunstboekjes voor 11.11.11. De organisatie voor ontwikkelingssamenwerking heeft 22 bundels met elk 33 lege pagina’s overhandigd aan kunstenaars en auteurs die een bladzijde creatief mogen invullen met tekst en beeld alvorens het door te geven aan een collega.

11.11.11. wil nauwer samenwerken met de artistieke wereld en lanceert daarom het project Uitgedrukt. De bedoeling van het project is solidariteit en cultuur te laten samenvloeien in iets moois en tastbaars. 22 peters en meters nemen als eerste een bladzijde onder handen. Twee weken later overhandigen ze hun boekje aan een collega die het op zijn beurt weer doorgeeft. Een jaar lang reizen de handgeschepte en handgebonden bundels langs Vlaams talent totdat ze volledig ingevuld weer bij 11.11.11. belanden.

De ngo heeft gekozen voor een brede waaier aan kunstenaars. Zowel bekend als onbekend, man als vrouw, jong als oud, autochtoon als allochtoon behoort tot de selectie. Peters en meters zijn o.m. cartooniste Ilah en Anne Provoost. Provoost heeft vanalles verzameld om op haar pagina te plakken, van afbeeldingen tot stukjes leer. Maar de kans is groot dat ze alleen een tekst of vers neerschrijft. Provoost vergelijkt de 11.11.11.-actie met poëzie-albums die vroeger op de lagere school rond gingen. In die “poézies” verklaarden vriendinnetjes “hun innige vriendschap aan elkaar in stereotiepe versjes”. Provoost wil in het 11.11.11.-boekje “de poésie-traditie voortzetten en een affectieverklaring neerpennen voor de mensen die 11.11.11. hulp biedt”.

Over een jaar zal een professionele jury de 33 mooiste en opmerkelijkste werken selecteren. Die selectie wordt gebundeld en uitegegeven tijdens de 11.11.11.-campagne in het najaar van 2008. De 22 originele bundels gevuld met meer dan 700 werken worden verloot onder de deelnemende artiesten. Als zij hun exemplaar niet willen houden, wordt het geveild ten voordele van 11.11.11. Op www.11.be/uitgedrukt kan je de weg volgen die de boekjes een jaar lang afleggen.