Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Korte biografie

ANNE PROVOOST schrijft romans, essays en korte verhalen. Ze is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Zij won met haar werk de Gouden Uil, de LIBRIS Woutertje Pieterseprijs, twee keer de Zilveren Griffel, twee keer de Gouden Zoen. Haar roman Vallen werd verfilmd. De arkvaarders (2001) stond op de longlist van de International IMPAC Dublin Literary Award. In de VS werd er een mass market edition van het boek gemaakt. Voor In de zon kijken (2007) kreeg ze driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap, dat is de voormalige Staatsprijs voor Literatuur. Haar werk is in twintig talen vertaald.

ANNE PROVOOST debuteerde in 1990 met Mijn tante is een grindewal, waarvoor ze de Boekenleeuw en de Interprovinciale Prijs voor Jeugdliteratuur kreeg. Het boek werd vertaald in zes talen.

Haar tweede jeugdroman Vallen, over racisme en de verleidingen van extremisme, verscheen in 1994 en werd bekroond met de Libris Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Uil, de Boekenleeuw, de Interprovinciale Prijs voor Jeugdliteratuur en een Zilveren Griffel. Van Vallen werden meer dan 160.000 exemplaren gedrukt. Het boek is in twaalf talen vertaald, werd vier keer voor theater bewerkt, en werd in 2001 verfilmd door Hans Herbots: Falling (YouTube trailer).

In 1997 verscheen De roos en het zwijn, ge´nspireerd op het sprookje De Schone en het Beest. Het werd bekroond met de Boekenleeuw, de Gouden Zoen en in Oostenrijk met de Jugendbuchpreis der Jungen Leser.

De arkvaarders, verscheen in 2001, en is een gepsychologiseerde hervertelling van het zondvloedverhaal in de bijbel. Het boek kreeg een Boekenwelp en de Gouden Zoen. De Engelse versie van het boek werd genomineerd voor de IMPAC Dublin International Award 2006.

Haar roman In de zon kijken verscheen in het voorjaar van 2007. Het is het verhaal van een meisje en de dood, een portret van een rouwende moeder, gezien door de ogen van een kind. Het boek kreeg de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap, dat is de voormalige Staatsprijs voor Literatuur.

Provoost schrijft ook essays en korte verhalen. Begin 2008 verscheen bij Querido haar pamflet Beminde Ongelovigen. Athe´stisch sermoen.

Anne Provoost is lid van PEN en van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Ze woont met haar man en drie kinderen in Borgerhout, Antwerpen.

Mail naar Anne Provoost