Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Verfilming

Interview
Gazet van Antwerpen, 15 september 1999

De Antwerpse regisseur Hans Herbots draait vanaf eind oktober Vallen, naar het bekroonde boek van Anne Provoost, in de Franse Ardèche. Het scenario is goedgekeurd door de Vlaamse gemeenschap, de locatie ligt vast, naar de cast wordt momenteel gespeurd in drie landen. "De machine is eindelijk aan het lopen," zegt Hans.

Voor de vrouwelijke hoofdrol van Caitlin dachten Hans Herbots en Anne Provoost tegelijk aan Natalie Portman. "Ik vrees dat ze na haar rol in Star Wars behoorlijk onhaalbaar is geworden, maar de vraag is via via al eerder gesteld", zegt Hans Herbots. "Natalie is geknipt omdat ze de fysieke leeftijd en het uiterlijk heeft van Caitlin en bovendien danseres is én joods."

Hans is blij dat hij eindelijk over acteurs kan beginnen spreken. "Anderhalf jaar wachten op goedkeuring van de overheid is erg lang", zegt hij. Hij hoopt op een goeie mix van binnen- en buitenlanders. "Lucas, de tegenspeler van Caitlin, hoop ik in Vlaanderen te vinden. Ik zoek een 17-, 18-jarige of net iets oudere nog niet bekende jongen. De moeder moet hier ook ergens rondlopen." Tegelijkertijd zoeken castingbureaus in Parijs en Londen naar Frans- en Engelstaligen. Uit Frankrijk heeft hij "inwoners" nodig en de spitsbroeders Benoît en Alex. Caitlin en haar moeder zijn Amerikaans. Voor Hans Herbots betekent regisseren tegenwoordig vooral "on the road" zijn. "Ik heb momenteel het gevoel dat ik in de toeristische sector zit, eerder dan bij cinema", glimlacht hij bescheiden.

En reist Anne Provoost mee naar Aubenas eind oktober? "Niet echt, maar ik hoorde haar toch overleggen met haar man om in oktober een weekje vakantie te nemen 'in de Ardèche'." "Anne mag ik co-scenarist noemen", zegt Hans. "Wij wonen in Borgerhout twee straten van elkaar verwijderd. We zitten dus geregeld samen aan tafel. Anne is een zeer aangenaam contact. Ze betekent een double check voor me wanneer ik me afvraag of iets wel in de geest van het boek ligt." Hans opent straks de film met de inbraakscène die niet op de openingsbladzijde van Vallen staat. "Anne respecteert het andere medium", zegt Hans. "Grappig hoe ik soms dingen voorstel die in één van de werkversies van Annes boek staan. En hoe zij dus meteen kan zeggen: heb ik ook geprobeerd, werkt niet."

Hans zit ondertussen aan scenario zeven. "Best wel redelijk", knikt hij zacht.
Eind maart 2000 moet Vallen een film zijn. Hij wordt geen jeugdfilm, net zomin als het boek louter een "jeugd"boek is. "De kern van het publiek zal tussen de 18 en 25 jaar zitten", zegt Hans. "Wat impliceert dat 15-jarigen, en aan de andere kant ook ouders, meekunnen." "Het wordt zeker geen pamflettaire film", vervolgt hij. "Extreem-rechts wordt gebruikt als achtergrond, als één van de subplots. In het boek is het iets meer aanwezig. Mensen moeten het uit de film pikken. Vallen wordt vooral een variatie op het Romeo en Julia-verhaal."

Gezocht: jongen

Voor de verfilming van Vallen zoekt Hans Herbots een jongen van tussen de 18 en 20 die kan doorgaan voor iemand van 17. Opnamen hebben plaats in de Ardèche in Frankrijk van eind oktober tot begin december. Geïnteresseerden kunnen een korte brief met foto sturen naar ERA films, Werfstraat 2, 1000 Brussel vóór 20 september.