Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Verfilming

Interview
Libelle, 25 oktober 2001
Kristin Verbist

Hoe verklaart u het succes van Vallen?

"Het is moeilijk om daar zelf over te oordelen, maar ik denk dat het boek - en hopelijk ook de film - een gevoelige snaar raakt. Lezers vertellen me dat ze aangegrepen worden door het dilemma waar Lucas voorstaat, de onmogelijkheid van de keuze die hij moet maken, de onomkeerbaarheid ook. Het hele verhaal is als een spiraal: alle gebeurtenissen leiden onontkoombaar tot 'de val'. Er is geen weg terug. En dat allemaal door een paar - op het eerste gezicht onbelangrijke dingen. Hoe vaak gebeurt het niet in een mensenleven dat je denkt 'had ik dit maar gedaan' of 'was ik maar niet daar naartoe gegaan'? EÚn fractie van een seconde kan een mensenleven, het leven van een hele groep mensen veranderen. Dat raakt mensen, denk ik."

Was het makkelijk om het boek los te laten toen het verfilmd werd?

"Toen me gevraagd werd om aan het scenario mee te werken, heb ik eerst geweigerd. Scenario's schrijven is mijn vak niet, ik vond dat ik niets toe te voegen had. Eigenlijk ben ik er echt 'ingezogen' tijdens het lezen van de eerste versie. Hans Herbots, de scenarist en de regisseur van de film, gaf mij toen veel zin om er toch aan mee te werken. Ik voelde een groot respect van Hans voor het boek. Ik wilde hem uitdagen om het boek wat meer los telaten. De producent verbaasde zich daarover, meestal is het blijkbaar omgekeerd. Maar filmtaal is een Óndere taal dan geschreven taal. En als hetzelfde verteld werd, gewoon op een andere, visuele manier, dan was het goed voor mij. Er zijn dingen weggelaten uit het boek, dingen toegevoegd. Ik heb daar geen problemen mee, integendeel. Ik heb er ontzettend veel uit geleerd, ben ook heel anders naar films beginnen kijken."

Is Falling een jeugdfilm?

"Een goeie film is een goeie film. Jongeren Ún volwassenen zullen zich door Falling aangesproken voelen. Net zoals ook jongeren Ún volwassenen mijn boeken lezen. Ik hou er niet van om in hokjes in te delen. De status van een jeugdboek - en blijkbaar ook van een jeugdfilm - is nog steeds lager dan een creatie voor volwassenen. Mensen vragen mij soms wanneer ik nu eens een Úcht boek ga schrijven. Daar moet ik altijd heel erg om lachen."

Het thema van Vallen/Falling - extreem-rechts, racisme - is en blijft bijzonder actueel. Kan een boek, een film het verschil maken? Wil je mensen overtuigen?

"Toen ik heb boek schreef, dacht ik nog dat ik dingen kon veranderen. Dat ben ik kwijt, misschien door ouder te worden. Ik heb van Lucas ook geen slechte jongen gemaakt, integendeel, hij is best sympathiek. Maar omdat hij geen mening heeft, loopt hij precies het gevaar om ingepalmd te worden door extreem-rechts."