Lezingen

Nieuws
Werk
   -Alle
   -Ebooks
   -Luisterboeken
   -Bewerkt/Verfilmd
   -Vertaald
   -Bekroond

Auteur
   -Biografie
   -Bibliografie
   -Prijzen
   -Interviews
   -Standpunt
   -Dissertaties
   -Favorieten

Audio/Video
Foto's
Contact

Verfilming

Auteur op de set
Gazet van Antwerpen, dinsdag 7 november 2000
Martine Cuyt

Anne Provoost bezoekt eigen boek

Foto Martine Cuyt

LAMASTRE - De equipe van de Antwerpse regisseur Hans Herbots heeft er de eerste draaiweek van Falling opzitten in de Franse Ardèche. Anne Provoost, de Antwerpse schrijfster naar wier veel geprijsde en geprezen succesroman Vallen de film wordt gemaakt, nam de Thalys naar Valence en zag dat het goed was. We volgden Anne en co als met een camera en legden volgend scenario vast.

INTERIEUR (INT.) Thalys.
Anne Provoost (36) bladert een gidsje voor de Ardèche door. Close-up op bladzijde Lamastre. Anne krijgt een bericht op een oud model gsm. Ze leest het en lacht.

INT. LAMASTRE.
Hotel Le Midi avond laat.
In het restaurant zitten acteurs Alice Krige, Lydia Chagoll en Lee Williams bij te praten met regisseur Hans Herbots (30). De kippenbotjes liggen nog op de borden. Anne wordt met open armen ontvangen. Zowat iedereen verbaast zich erover dat ze zo jong is. Anne taxeert haar personages Monique, Soeur, en Lucas. Lee, die bekend is van zijn affiches voor Calvin Klein, is met zijn 26 nog zo jongensachtig dat hij perfect voor 19 kan doorgaan. "Hij is donker, maar bleek van huid en heeft zo''n blauwe ogen dat je ernaar wil blijven kijken", zegt Anne. Inzoomen op de ogen. Entree Angela Bettis en vriendje. Angela - onder meer al te zien in Girl Interrupted - verwerkt nog volop de jetlag, zegt ze. Haar slanke vingers masseren haar vermoeide oogleden.

INT. Klooster in Lamastre.
Lydia Chagoll, die er de avond tevoren helemaal in purper, met bijna kaalgeschoren schedel en lichtgrijs Hedgren-heuptasje behoorlijk werelds had uitgezien - "Zo wil ik oud worden", zei Anne - ziet er nu geheel onwerelds uit. Zodanig beaat zelfs, dat de figuranten haar aanspreken als ma soeur. Een mooier compliment kan deze joodse actrice zich als non niet wensen.

INT. Kloosterkeuken.
Camera volgt beelden op monitor. Geluid: loopt. Falling, scene 113/1, take 5, and Action. Geleund tegen de kasten vol ingemaakte groenten, heiligenbeelden en pauselijke prenten hebben Ruth en haar dochter Caitlin een gevoelig gesprek. "Goede casting", knikt Anne. "Caitlin is een beetje bitch en dat zie ik wel zitten. Soms denk ik dat ze in mijn boek te geïdealiseerd is. Af en toe hoor ik zeggen: die Caitlin is toch de stem van het geweten. Zo heb ik haar niet bedoeld."

INT. Make-up-kamer.
Een Franse jongen laat zich gewillig pijpekrullen aanplakken. Anne is bang dat de joden te veel worden gestereotypeerd. "Zo lopen alleen de chassidim erbij", zegt ze, maar dan blijkt dat het grootste deel van de figuranten er minder orthodox uit ziet. In de drukte van de set vallen ze gewoon minder op."

INT. Wachtkamer met bloemetjesbehang en antieke kasten.
De joodse figuranten zijn opgewonden als ze horen dat de schrijfster aanwezig is. "Si jeune? Zo jong nog?" Tandengeknars omdat ze de Franse vertaling niet bij zich hebben om te laten signeren. Inzoomen op Anne Provoost die op de hurken gaat zitten om hun callsheets te signeren.

INT. Deur waarop Falling productie plakt, zwaait open.
Camera draait binnen en blijft focussen op het gezicht van producent Tharsi Vanhuysse, die monoloog begint. "De hele ploeg is erg gemotiveerd en dat heeft te maken met het materiaal. Mijn vertrouwen in Falling en regisseur Hans Herbots is enorm groot. Ik heb Anne moeten overtuigen om mee te schrijven met Hans, maar vervolgens was zij degene die erop aandrong zo nodig van het boek af te wijken. We draaien tot 5 december en hopen de film in april 2001 klaar te hebben. Ik mik op Cannes." En cut.

INT. Klooster.
Anne Provoost trekt de gehaakte kloostergordijnen even opzij om de actie buiten te kunnen volgen. Ze heeft duidelijk kou. Met flashback krijg je de voorgeschiedenis: Hans heeft Anne kunnen overreden een rolletje te spelen. Ze staat tussen de overlevenden die voor de reünie terugkeren naar het klooster waar ze tijdens de oorlog zaten ondergedoken. Anne en gezelschap hebben bij de ontvangst door Soeur en Monique minstens vierentwintig verwelkomingszoenen uitgedeeld voor Hans tevreden is over de take.
Beeld terug naar nu: Anne rilt.

IN./EXT. Anne door het open kloosterraam:
"Als ik het niet heb beschreven dan weet ik niet hoe het eruitziet en als het eenmaal is beschreven, vergeet ik het snel. Voor mij is het vooral belangrijk dat de vorm, de sfeer klopt."
"In mijn boek kussen Caitlin en Lucas elkaar niet. Ik kan me ook niet voorstellen dat ze dat doen, het past niet bij hun karakters. Hans is van plan ze in de film te laten kussen. Ik stel mijn veto niet, maar daag hem uit. Film is een ander medium en ik weet dat Hans hier geen melige scène van maakt."

EXT. Tuin.
Koperkleurige chrysanten, een meisje van de props wandelt rond met een grote mand en strooit versbedauwde herfstbladeren op het gras. Camera zwaait naar rechts, naar het witte bankje waarop Jill Clayburgh (met fleece) zit. Terwijl ze vertelt, flitsen filmbeelden van Jill over het scherm: An unmarried woman, Starting over, Luna.
Camera volgt haar blik naar regisseur Hans Herbots. Camera volgt Hans die hoofdtelefoon op en af zet, aanwijzingen geeft, op monitor kijkt. "Ik heb meteen ja gezegd om het verhaal. Hans is doing a wonderful job. Hij luistert nauwgezet en kijkt als door een loep. Zelfs in een simpele scène vindt hij iets wat haar niet alledaags maar artistiek maakt." Volgende dag: 8 uur. Lee Williams wordt naar de set gereden. Achtergrond: Bitter Sweet Symphony van The Verve. "Mag het wat luider?", vraagt hij. "Perfect nummer om de bergen mee in te rijden." Anne zit naast hem.

INT. Loge Lydia Chagoll (Soeur Berthe).
Hoofden Soeur Berthe en Mimi in de camera. "Mimi is de setpoes. Ze is geleend van een nabijgelegen boerderij." Lydia zet de poes weer op het dekentje op haar bed en trekt vervolgens haar nonnenkapje recht. "Ik heb Vallen gelezen toen hij uitkwam. Ik had Annes eerste boek Mijn tante is een grindewal - over kindermishandeling - met veel interesse gelezen. Ik heb zelf een documentaire gemaakt over dat onderwerp. Meteen nadat ik het boek had gelezen, belde ik Nelleke van uitgeverij Houtekiet. Ik wilde het boek verfilmen, maar de rechten waren op dat moment niet vrij. Ik vond het jammer, maar bleef niet bij de pakken zitten en startte andere projecten op. Jaren later kreeg ik een telefoontje, om Soeur Berthe te spelen in Falling. Deze joodse non is er erg blij mee."

EXT. Uitgang klooster.
Camera gaat zachtjes achteruit. Tot de filmploeg een beweging wordt in de verte.